Topteamilaiset nollatreenissä

TopTeam-valmentaja Hanna Hyvärinen opettaa onnistumaan. Nyt hän kertoo, miten se tehdään.

Valmentajan näkökulmasta TopTeamin kausi 2016-2017 on ollut huikean hieno! Innoissani olen odottanut, että pääsen jakamaan leiriläisille itselleni tärkeitä juttuja, ja jälkikäteen olen ollut iloinen nähdessäni, kuinka paljon leiriläiset saavat työkalupakkiinsa lisää täytettä.

Yksi minulle tärkeimmistä jutuista on onnistumisen tietoinen opettelu ja kerronkin nyt, miten leiriläiset syventyivät aiheeseen kauden toisella leirillä Tampereella.

Usein treenit ovat sellaisia ratatreenejä, joissa ensimmäisen noin 20 esteen suorittaminen virheettä ei ole kovin todennäköistä. Treeneihin tullaan sillä ajatuksella, että kokeillaan eri juttuja ja ei haittaa, jos ei ekalla kertaa onnistu. Nämä treenit ovat ehdottoman hyviä treenejä kunhan ne sijoittuvat asianmukaisesti treenikalenteriin.

Esimerkiksi omassa kausisysteemissäni ne kuuluvat taitojen vahvistamisen kauteen. Kilpailukauteen valmistavalla kaudella pidän itse tärkeänä sitä, että treeneihin tullaan tekemään ensimmäisellä kerralla virheetön suoritus.

”Nollia täytyy opetella tekemään” oli lausahdus, jonka toivoin jäävän leiriläisten mieleen treenistä, jos mikään muu ei jäisi. Ajan mittaan toki sekä koiran että ohjaajan taidot karttuvat, ja nollien teko helpottuu pikkuhiljaa, mutta nollia voi ja kannattaa myös tietoisesti opetella tekemään.

Leiriläisille oli tarjolla paperilapuilla kuusi eri numerointia kentällä olevaan estejärjestykseen, ja lisäksi pystyimme helposti vielä muokkaamaan numerointia tarpeen vaatiessa. Jokainen leiriläinen valitsi itselleen radan, jonka uskoi onnistuvan kerralla. Suosittelin valitsemaan mieluummin hieman liian helpon kuin hieman liian vaikean. Useampi juuri kolmosiin noussut koirakko otti siis esimerkiksi kakkosluokan tasoisen radan.

topteam-16-17-tre-vain-hyppyja-ja-putkia-1

Hannan vetämän nollatreenin vahtoehdossa 1 oli vain hyppyjä ja putkia.

Puhuimme alkuun siitä, kuinka ensin pitää osata tehdä hieman varmempi suoritus ja vasta sitten vetää enemmän riskillä. Rataa valitessa oli tärkeää, että mahdollisen ei-mennyt-ihan-niin kuin-piti -tilanteen tullessa pystyy sen sietämään ja jatkamaan. Jos siis kesken oli esimerkiksi kontaktiprojekti, joka ei sillä hetkellä kärsinyt ottaa yhtään kriteeristä poikkeavia suorituksia, katsottiin koirakolle kontaktiton rata. TopTeamissa on koiria ihan nuorista kokeneisiin konkareihin, ja ihan joka ikiselle löytyi sopiva rata. Kokemattomimmat tekivät noin kahdeksan esteen hyppy-putkirataa, ja kokeneimmat lähtivät haastamaan itseään kolmosluokan vaativilla kuvioilla.

topteam-16-17-tre-leiri-kakkosten

Hannan nollaratatreenin vaihtoehto 3, kakkosluokan rata

Ohjaajat tutustuivat rataan ja mahdollisesti kävivät vielä vaihtamassa sen helpompaan, jos se tutustuessa näyttikin liian vaikealta. Kun kuviot olivat selvät, koirakot tulivat yksi kerrallaan suoritusvuoroon. Ennen radalle lähtöä kävimme radan este esteeltä läpi ohjaajan kanssa niin, että ohjaaja seisoi selkä kohti kenttää. Kysyin esteiden sijainnista, ohjauskuvioista, miltä mikäkin tuntuu jne.

Aikaa tähän kului viidestä minuutista kymmeneen minuuttiin, eli uppouduimme kunnolla ajattelemaan, fiilistelemään ja tunnustelemaan rataa mielikuvissa. Kun ohjaajalla oli varma olo radasta, painotin vielä, että mitä yllättävää ikinä tapahtuukaan, pidä keskittyminen tekemisessä ja jatka. Nyt oli tarkoitus lähteä yrittämään ihan viimeiseen asti, luovuttaminen ei ollut vaihtoehto. Koira voi kääntyä hypyltä väärään suuntaan tai se voi livetä läpi pysäytyskontaktista, mutta pasmat eivät saa mennä sekaisin. Eteenpäin jatketaan kuin mitään suunnitelmista poikkeavaa ei olisi tapahtunut! Tuollaisesta keskittyneisyydestä loistava esimerkki on täällä.

Mitään vaarallista ei tietenkään saanut tehdä, ja alun yhteisessä teoriaosuudessa olin painottanut, että esimerkiksi ulkokisoissa tuulenpuuskasta heiluvalle keinulle ei tietenkään mennä. Turvallisuus tulee aina ensin. Mutta silloin kun tavoitteena on tehdä tulosta, sitä myös yritetään tosissaan. Esimerkiksi rimasta ei saanut välittää, sillä vitosestakin voi joskus olla hyötyä. Hanskat eivät saa tippua virheen tullessa!

Hetken henkeä vedettyään ohjaajat lähtivät radalle uskomattoman fokusoitunut ilme kasvoillaan. He kaivoivat jostain juuri sopivan miksauksen rauhaa, röyhkeyttä, rentoutta ja itsevarmuutta. Ja noin 75 prosenttia ryhmästä teki ensimmäisellä vedolla nollan!

Treeninähän tämä oli valmentajalle aika palkitseva. Ohjaajien onnistumisen intoa oli hirmuisen kiva olla jakamassa. Osalla ohjaajista oli edelleen, kaiken alkubriiffauksen jälkeenkin, haasteita jatkaa jos jotain odottamatonta tapahtui. Useampi esimerkiksi uusi melkein viimeisenä esteenä olleen keinun.

topteam-16-17-tre-vaikea-hyppari

Hannan nollatreenin vaihtoehto 6, vaikea hypäri.

Suurta osaa ohjaajista pääsin haastamaan myös erilaisilla häiriöillä. Jos ensimmäinen veto onnistui kerrasta, oli tokalla vedolla luvassa lisähaasteita. Saatoin tiputtaa hanskan reitin varrelle, huutaa yhtäkkiä jotain kovaan ääneen tai vaikkapa pitää rimaa paikallaan. Osa sekä koirista että ohjaajista häiriintyi selvästi ja osa pystyi pysymään uskomattomasti kuplassaan.

Puhuimme alun teoriaosuudessa, että onnistumisista kannattaa tehdä ankkureita vaikkapa jonkun rannekkeen, musiikin tai videon avulla. Ensin opetellaan treenissä se, miltä tuntuu tehdä kerrasta nolla, sitten se ankkuroidaan johonkin konkreettiseen ja kisoissa vaikkapa se nollaranneke laitetaan ranteeseen ja palautetaan sitä kautta mieleen kaikki se, mitä nollantekotaito sisältää.

Nollien harjoittelu ei ole vain kisaavien koirien hommaa, vaan treeniaihe myös mölleille. Jo hyvin varhaisesta vaiheesta on etenkin ohjaajien korvien välille tärkeää luoda rutiini onnistumiselle. Ihan kaikki ohjaajat saivatkin siis kotiläksyksi ottaa nollanteon rutiiniosaksi treenikalenteriin. Nyt kun leiristä on kulunut jonkun aikaa, on useampi ohjaaja raportoinut onnistumisistaan kisoissa! Niin hienoa 🙂

Lisää Hannan vinkkejä seuraavassa Putkeen!-lehdessä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s